De ASDE gaat echt ergens over

De afgelopen zes jaar was Ries Brouwer lid van de Adviesraad sociaal domein Ede (ASDE). Deze raad adviseert het gemeentebestuur van Ede over beleid op het gebied van zorg, jeugd en participatie. De ASDE bestaat uit een groep vrijwilligers;  inwoners met verschillende achtergrond en ervaring. Ries kijkt met veel plezier op haar tijd bij de ASDE terug. 

‘Het mooie van de ASDE is’, zegt zij, ‘dat het echt ergens over gaat, namelijk over het belang en welzijn van Edenaren. Als lid van de ASDE wil ik daaraan bijdragen en kan ik mijn eigen ervaring en netwerk inzetten. De ASDE wil de ‘buitenwereld’ (de leefwereld en ervaringen van inwoners) het gemeentehuis in brengen en dat is soms nog wel een uitdaging.

Er gebeurt veel in het sociaal domein en leden van de ASDE moeten echt hun eigen ‘speerpunten’ kiezen en daarvan goed op de hoogte blijven. Door contact met veel verschillende ambtenaren heb ik geleerd hoe een organisatie zoals de gemeente werkt. De ASDE heeft wel degelijk invloed op het beleid van de gemeente, al is dat niet altijd zichtbaar. Bijvoorbeeld door voortdurend aandacht te vragen voor de onafhankelijke inwonersondersteuning, omdat het belangrijk is dat inwoners geholpen kunnen worden in het vinden van de weg in de soms ingewikkelde regelgeving.  Daarnaast vind ik het belangrijk, dat de gemeente het eigen beleid regelmatig toetst.’